Naočare za kompjuter

Naočare za kompjuter

Naočare za kompjter

Napretkom digitalnih tehologija, pre svega razvojem računara, telefona i tableta, sve više smo privrženi za iste što neretko ostavlja posledice po naše oči. Kontinuirano izlaganje ovakvim zračenjima može dovesti do učestalih glavobolja, suvoće oka, povremenog zamagljenja vida, povećanja postojeće dioptrije ili čak i do pojave nove.

Problemi se javljaju jer naše oči nisu u stanju da podnesu toliku količinu plave svetlosti koju emituju ekrani telefona, računara, tableta, televizora. Osim što nanosi veliku štetu našim očima, plava svetlost kojom smo svakodnevno izloženi noću remeti cirkadijanski ritam koji reguliše oslobađanje melatonina pa se neretko dolazi do pogoršanja kvaliteta našeg sna. Deca koja previše vremena provode ispred računara i mobilnih telefona odnosno ona koja su prekomerno izložena njihovom zračenju, najčešće za posledicu imaju upravo poteškoće sa spavanjem, a javljaju se razdražljivost i nervoza.

PLAVA SVETLOST – šta je?

Plava svetlost poznata i kao visokoenergetska vidljiva plava svetlost (HEV), ima visoku frekvenciju i kratke talasne dužine slične UV svetlu. Dugo izlaganje plavoj svetlosti pokazalo je da oštećuje mrežnjaču, deo oka koji detektuje kvalitete poput boje i intenziteta svetlosti. Budući da vaše oči rade previše naporno da bi se suočile sa plavom svetlošću, počinjete da osećate naprezanje očiju. Tokom dužeg perioda, izloženost može doprineti dugoročnim problemima vida, poput katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem (AMD).

Noću, plava svetlost remeti naš cirkadijanski ritam, prirodno oslobađanje hormona (melatonina). Plava svetlost vara naš mozak da verujemo da je dan, što otežava spavanje i snižava kvalitet našeg spavanja. Cirkadijski poremećaji proizvode ozbiljne efekte nizvodno, uključujući porast gojaznosti i depresije.

Kako zaštiti oko?

Nekoliko je rešenja za zaštitu oka od plavog svetla:

  • Odmarati oko na svakih sat do sat i po vremena. (Napravite kratku pauzu od 3-4 minuta od gledanja u računar, pogledajte kroz prozor u daljinu, trepnite što više puta da se oko osveži)
  • Nemojte da radite u mraku, uvek imajte neki prirodan izvor svetlost.
  • Koritite veštačke suze, radi osvežavanja oka!
  • Ukoliko nosite kontaktna sočiva, obavezne sunaočare bez dioptrije za filterima plave svetlosti!
  • Koristite stakla za zaštitu od računara! (Ova metoda je ubedljivo i najbolja zajedno sa pauzama koje biste trebali da pravite).