Hipermetropija - dalekovidost

  • 25. Apr 2023.

Hipermetropija - dalekovidost

Hipermetropija - dalekovidost

Hipermetropija, takođe poznata kao dalekovidost, je čest poremećaj vida koji utiče na milione ljudi širom sveta. Ovde ćemo objasniti šta je hipermetropija, koji su simptomi, uzroci i dostupne metode lečenja.

Šta je Hipermetropija?

Hipermetropija je stanje u kojem osoba, bez obzira na godine, ima poteškoće u fokusiranju predmeta koji se nalaze blizu očiju. To se dešava usled poremećaja u prelamanju svetlosti koja ulazi u oko, ili ako je oko malo, pa se svetlosni zraci koji ulaze u oko ne fokusiraju na mrežnjaču, već iza nje. To uzrokuje da objekti koji su blizu budu nejasni ili mutni. Postoje određeni slučajevi kada je hipermetropija toliko izražena da ne mogu da se vide jasno ni udaljeni predmeti.

Simptomi Hipermetropije

Simptomi hipermetropije mogu varirati od osobe do osobe, ali su neki od najčešćih:
• Poteškoće pri čitanju teksta koji je blizu očiju.
• Naprezanje očiju i glavobolje nakon čitanja.
• Često treptanje ili naprezanje očiju kada se radi na računaru ili gleda televizija.
• Osećaj zamućenog vida na daljinu, posebno noću.
• Problemi sa dubinskom percepcijom.
• Često trljanje očiju.

Uzroci Hipermetropije

Hipermetropija je obično genetsko stanje koje se javlja kada se oko ne razvije pravilno u ranom detinjstvu. Međutim, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na pojavu hipermetropije, uključujući:
• Trauma: Trauma na oku ili povreda glave, može uticati na sposobnost oka da fokusira.
• Bolesti: Određene bolesti, kao što su dijabetes i poremećaji štitne žlezde, mogu dovesti do pojave hipermetropije.
• Lekovi: Neke vrste lekova, kao što su steroidi, mogu dovesti do razvoja hipermetropije.

Lečenje Hipermetropije

Postoje nekoliko metoda lečenja hipermetropije koje optičari mogu da preporuče, uključujući:

1. Nošenje naočara je najčešći način lečenja hipermetropije. Naočare se prave sa specijalnim konveksnim sočivima koja koriguju refrakcioni status oka, tako da se svetlosni zraci mogu fokusirati na mrežnjaču. Ovo poboljšava vid i smanjuje simptome hipermetropije. Naočare se obično nose tokom celog dana, osim tokom spavanja.
2. Nošenje kontaktnih sočiva Kontaktna sočiva su takođe popularna opcija za korekciju hipermetropije. Kontaktna sočiva se postavljaju direktno na rožnjaču oka i koriguju refrakciju tako da se svetlosni zraci fokusiraju na mrežnjaču. Postoji nekoliko vrsta kontaktnih sočiva, tvrda ili meka, dnevna ili mesečna. Kontaktna sočiva su udobna i neprimetna, ali zahtevaju redovno održavanje.
3. Laserska korekcija vida je operacija koja se izvodi kada naočari ili kontaktna sočiva nisu dovoljni da koriguju hipermetropiju. Tokom ove operacije, hirurg koristi laser da oblikuje rožnjaču oka, tako da se svetlosni zraci mogu fokusirati na mrežnjaču. Ova procedura je obično bezbolna i traje samo nekoliko minuta. Međutim, laserska korekcija vida nije uvek efikasna i može biti skupa.
4. Multifokalna sočiva su posebna sočiva koja omogućavaju osobama sa izraženiom hipermetropijom da vide objekte i na daleko i na blizu.

Zaključak

U svakom slučaju, važno je redovno obavljati oftalmološke preglede i prilagođavati lečenje prema potrebi, a pre svega kako bi se pravovremeno otkrilo pogoršanje stanja i prilagodilo lečenje.
Prevencija hipermetropije može biti teška, s obzirom da je među najčešće genetski uzrokovanim poremećajima vida. Međutim, postoje neke stvari koje se mogu uraditi kako bi se smanjio rizik od razvoja hipermetropije. To uključuje održavanje zdrave ishrane bogate vitaminima i mineralima, redovno vežbanje i izbegavanje loših navika poput pušenja.

Podelite